De Adblockoorlog

Nadat Apple adblockers begon toe te staan in Safari voor iOS begonnen een aantal grote internetuitgevers al snel met het blokkeren van adblockers. Zo begon Forbes met het blokkeren van mensen die adblockers gebruiken en in Nederland volgde de Telegraaf. De adblock-discussie is in alle hevigheid uitgebarsten. Inmiddels zijn er ook manieren bedacht om het adblocker-gebruik te bestrijden. Door de adblocker te omzeilen en alsnog een advertentie te serveren, een ‘bericht’ naar de adblock-gebruiker te sturen, de gebruiker een eigen ‘advertising experience’ te laten kiezen of om de gebruiker te vragen een betaald abonnement te nemen.

In Frankrijk hebben krantenuitgevers al de aanval geopend op adblockers. In een heuse campagne van een week is het plan om adblockers op allerlei manieren aan te pakken. Door websites ontoegankelijk te maken voor mensen met een adblocker (Le Parisien, L’Équipe), door ze lastig te vallen met berichten over hun adblocker (Le Monde, L’Express), of door mensen die hun adblocker braaf verwijderen korting te geven op een abonnement.

Nu steeds meer mensen advertenties (en dus de inkomstenstroom van uitgevers) blokkeren, kunnen websites niet langer lijdzaam toezien wat er gebeurt. Het zal interessant zijn om te zien waar dit gaat eindigen.

Something to Say?

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.