De eerste banner ooit

Zo’n twintig jaar geleden, 27 oktober 1994 om exact te zijn, viel de allereerste banner ooit te bewonderen op website hotwired.com. Gedurende de daarop volgende vier maanden werd daar door 44 procent op geclickt van de mensen die hem bekeken. Geen geringe prestatie vergeleken met het aantal clicks op een banner van tegenwoordig.

Netscape verscheen net als browser ten tonele en een website rond die tijd was wel even bezig met laden als het dergelijke banners via een 56k modem binnen moest halen. Ondanks dat was deze 468×60 banner van AT&T een groot succes. ‘Have you ever clicked your mouse right here? You will.’ En dat deed men ook in grote getalen. Mede dankzij al dat geclick kreeg HotWired, de digitale versie van Wired magazine al gauw meer medewerkers dan het tijdschrift zelf. Er volgde een eigen zoekmachine (HotBot) en de opbrengsten liepen op tot $20 miljoen per jaar.

Niet iedereen is een fan van banners en blokkeren ze zelfs, maar ze brachten wel een revolutie op gang in de advertentiewereld. Voor de eerste keer kon een marketeer echt zien hoeveel mensen een advertentie hadden gezien. De banner was onderdeel van een geïntegreerde marketing campagne, was een totaal nieuwe ervaring (in plaats van zomaar een boodschap) en werd destijds gemaakt met alleen maar de beste bedoelingen voor de website bezoekers.

Ondanks dat het al weer ruim twintig jaar geleden is, mag er gezegd worden dat de banner nog steeds uitnodigt om erop te clicken.

eerstebannerooit

Something to Say?

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.