Van Flash naar Edge naar Animate

Vooral na de komst van de iPhone en later de iPad raakte Flash een beetje op zijn retour. HTML5 was de toekomst en het ontwikkelen in Flash raakte steeds minder interessant. Ook in bannerland begonnen de wenkbrauwen omhoog te gaan als er gevraagd werd om een Flash banner te maken. In een tijdperk dat Firefox, Chrome, YouTube en vele anderen al de overgang van Flash naar HTML5 hadden gemaakt.

Flash Professional voldeed niet meer als ontwikkelaarstool en toen werd rond 2012 Edge geboren als alternatief. Echte tools om HTML5 banners te ontwikkelen waren er nog niet. Edge Animate begon rond die tijd nog als gratis beta. Google Web Designer loopt zelfs nog steeds als beta versie. Sinds Flash CC is er in Flash HTML5 Canvas ingebouwd om HTML5 materiaal te ontwikkelen. Terwijl Edge Animate CC inmiddels een volwaardiger HTML5 product was geworden. Naast HTML5 leek Edge Animate ook de toekomst te worden.

Maar tijdens de MAX conferenties van Adobe kwam Edge steeds minder ter sprake en het gerucht ging dan ook dat Adobe inmiddels geen moeite meer stak in de verdere ontwikkeling daarvan. Adobe hield de lippen stijf op elkaar en reageerde daar verder niet op. Tot op vandaag. Vandaag bracht Adobe het nieuws naar buiten dat ze niet langer verder gaan met de ontwikkeling van alle Edge tools als dat daar zijn Edge Reflow, Edge Inspect en Edge Animate. Deze zullen nu geïntegreerd worden in de al bestaande tools van Adobe. Zo zullen Dreamweaver, Muse en Photoshop al bepaalde typische elementen uit de reeks van Edge tools gaan bevatten.

Flash Professional is nog niet volledig afgeschreven. Die beleeft weer zijn tweede jeugd als vector animatie tool en nu tevens HTML5 tool. Waar het in de vorm van HTML5 Canvas al mee begonnen was. Flash CC is helemaal vanaf de grond opnieuw ontwikkelt en zal van naam veranderen naar Adobe Animate CC. Het zal nog steeds de diverse Flash formaten ondersteunen, maar Adobe Animate CC zal zich voornamelijk richten op het ontwikkelen voor HTML5 Canvas en WebGL.

Voor de liefhebbers van Edge blijven alle Edge tools voor Creative Cloud leden nog steeds beschikbaar en indien nodig worden ze van de nodige updates voorzien. Alleen niet verder meer door ontwikkeld. Na Flash Professional, Edge Animate en Google Web Designer kunnen wij van Bannersetje dus binnenkort Adobe Animate toe gaan voegen aan ons arsenaal van HTML5 tools. We zijn benieuwd naar alle nieuwe mogelijkheden.

Something to Say?

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.